Cantio Laudis

Cantio Laudis (lat. kiitoksen laulu) on Oulun Karjasillan seurakunnan sekakuoro, joka on perustettu vuonna 2006. Kuoron taiteellisena johtajana on perustamisesta lähtien toiminut kuorokapellimestari Olli Heikkilä. Kuorossa laulaa noin 40 musiikin harrastajaa ja opiskelijaa, joita yhdistää halu tavoitteellisen musiikin tekemiseen.

Cantio Laudis -kuorolla on tärkeä rooli Karjasillan seurakunnan musiikkielämässä. Kuoro rikastuttaa jumalanpalveluselämää ja valmistaa musiikkia eri kirkkovuoden vaiheisiin. Kuoron ohjelmisto koostuu pääasiassa klassisesta ja hengellisestä kuoromusiikista sekä suurista kirkkomusiikkiteoksista.

Cantio Laudis tekee yhteistyötä eri orkestereiden, muun muassa Oulun Kamariorkesterin, ja Oulun seudun kirkkomuusikoiden kanssa. Vuosien varrella Cantio Laudis on konsertoinut yhdessä useiden suomalaisten instrumentaali- ja laulutaiteilijoiden kanssa, ja kuoro on toteuttanut laajasti keskeisiä kirkkomusiikkiteoksia (muun muassa J. S. Bachin Matteus- ja Johannes-passiot ja kantaatteja, G. F. Händelin Messias-oratorion, J. Brahmsin Saksalaisen sielunmessun, W. A. Mozartin Requiemin ja Suuren c-mollimessun sekä F. Mendelssohnin Elia-oratorion). Cantio Laudis on myös ollut kantaesittämässä Karjasillan seurakunnan tilausteosta Pietari-oratorio (säv. Antti Heikkilä, san. Niilo Rauhala) sekä 12 hetkeä -passiota (säv. Seppo Paakkunainen, san. Eeva Vainio).

Cantio Laudis on toteuttanut kaksi omakustanteista cd-levyä: vuonna 2016 julkaistiin joululauluja sisältävä äänite “Voittaa valo” ja vuonna 2020 laulettuja rukouksia erilaisiin hetkiin sisältävä “Rukous”. Suomen itsenäisyyspäivän alla vuonna 2021 Cantio Laudis julkaisi suoratoistopalveluihin suomalaista, pääosin kansallisromanttista kuoromusiikkia sisältävän albumin “Honkain keskellä”. Albumia on myöhemmin täydennetty vuonna 2022 ja 2023.

Cantio Laudis -kuoron tavoitteena on laadukkaan musiikin tekeminen, ja kantavana voimana on yhdessä laulamisen ilo. Kuorossa laulaa eri ikäisiä, erilaisista elämäntilanteista tulevia eri alojen opiskelijoita ja ammattilaisia, joita yhdistää rakkaus laulamiseen ja halu välittää myös kuulijoille musiikin ihmeellistä iloa ja voimaa. Kuorossa jokainen laulaja on omalla tärkeällä paikallaan osa suurta, elävää soitinta, jota taiteellinen johtaja soittaa. Kuorolaisten toiveena on, että musiikki itsessään saisi puhutella kuulijaa.

Tietoa tulevista konserteista löydät Etusivulta.

Cantiamo

Cantiamo (lat. ’laulakaamme’) perustettiin alkuvuonna 2021 vaihtoehdoksi isommalle kuorokokoonpanolle. Cantiamo on palvellut Karjasillan seurakunnan jumalanpalveluselämää pandemiasta johtuvien kokoontumisrajoitusten aikana.

Yhtyeen ensimmäinen julkinen konserttiesiintyminen oli 30.3.2021, jolloin se esitti barokkisäveltäjä Dietrich Buxtehuden Membra Jesu Nostri -kantaattisyklin yhdessä Oulun Kamariorkesterin kanssa. Syksyllä 2021 yhteistyö Cantiamon ja Oulun Kamariorkesterin välillä jatkui ”Alkusoitosta Adventtiin” -konsertin merkeissä.

Cantiamossa nautimme itsemme haastamisesta kirkko- ja taidemusiikkiohjelmiston parissa. Pienessä kokoonpanossa yksittäisen laulajan rooli ja vastuu korostuvat. Kun Cantio Laudiksessa olemme kuorolaisia, Cantiamossa olemme yhtyelaulajia ja solisteja. Pienemmästä koostaan huolimatta yhtyeellä on suuri sydän ja vahva sointi.

Parhaillaan pohdimme sitä, miten Cantiamon toiminta jatkuu kuorotoiminnan normalisoituessa.