Maanantaina 14.12.2020  piti olla kuoromme joulukonsertti. Konsertti suunniteltiin pidettäväksi kaksi kertaa samalla ohjelmistolla, jotta kaikki halukkaat pääsisivät kuuntelemaan. Aiempina vuosina joulukonsertteihin on ollut jono pitkästi kirkon eteisestä ulos ja jalkakäytävälle asti.

Konserttia ehdittiin valmistella jo kovasti. Suunniteltiin ohjelmisto, tilattiin nuotteja, koelaulatettiin kuorolaisia solistien tehtävään, hankittiin esiintyjiä, soittajia ja laulajia, pidettiin palavereita, harjoiteltiin… Lähes viime hetkeen asti uskoimme, että konsertti saadaan järjestettyä, ainakin virtuaalisesti.

Ensimmäisenä adventtina Hoosiannaa oli laulamassa vielä osa kuorostamme, kunnes ensimmäisen adventtisunnuntain iltana saapui ikäviä uutisia. Oulun seudulla kaikkiin tilaisuuksiin tuli kymmenen henkilön raja. Konserttimme esiintyjäkaarti oli moninkertainen. Konsertti täytyi raskain mielin perua.

Tämän blogipostauksen piti koskea joulukonserttimme ohjelmistoa. Konsertin nimeksi oli suunniteltu Pastorale. Olisimme laulaneet erityisesti ranskalaisten säveltäjien musiikkia. Saint-Saensin Jouluoratorio käy läpi joulun keskeiset tapahtumat hyvin romanttisella sävelkielellä. Tärkeässä roolissa kuoron ja solistien lisäksi oratoriossa on orkesteri, johon kuuluivat jousisoitinten lisäksi muun muassa urut ja harppu. Harjoittelimme kovasti Poulencin joulunajan motetteja, joiden nimet suomeksi käännettynä ovat Oi suuri salaisuus, Kenet näitte, paimenet sekä Tänään on syntynyt Kristus. Nämä ovat tyylillisesti uudempaa musiikkia perinteisin harmonioin.

Konsertin loppupuoli tähyili jo joulun jälkeisiin tapahtumiin. Hector Berlioz’n oratoriosta Kristuksen lapsuus oli konserttiimme valittu osa Paimenten jäähyväiset pyhälle perheelle. Tässä osassa paimenet hyvästelevät Jeesusta, Joosefia ja Mariaa, jotka pian Betlehemin tapahtumien jälkeen joutuivat maanpakoon Egyptiin. Konserttimme olisimme päättäneet viime vuoden tavoin Philip Stopfordin teokseen Lully, lulla, lullay. Se perustuu vanhaan englantilaiseen tekstiin, jossa Jeesus-lasta keinutellaan uneen samalla pohtien, miten häntä voisi suojella kaikelta tulevalta.

Kaikkea tätä saimme syksyn aikana harjoitella: maskit, käsidesi, turvavälit, tauot ulkona, etäyhteys tarvitsijoille… Paljon uusia käytänteitä tuli osaksi kuoron syyskauden harjoituksia.

Eilinen on mennyt, huomisesta emme tiedä. Toivomme, että tuleva vuosi olisi meille kaikille ja myös kuorollemme edellistä vuotta onnekkaampi. Suunnittelemme kevään kuorokautta normaaliin tapaan ja teemme muutoksia tarvittaessa.

Ehdimme onneksi kuvata Karjasillan seurakunnan musiikillisen joulutervehdyksen. Se lähetetään ulos Tuomaan päivänä, jolloin ”hyvä Tuomas joulun tuopi”. Joulutervehdys sisältää jouluevankeliumin ja siihen sopivaa musiikkia. Tässä linkki Virtuaalikirkkoon, josta lähetystä voi katsoa 21.12. klo 18 alkaen: Valo voittaa pimeyden!

 

Siunattua joulua teille kaikille!

 

Johanna Simonen, kuoron puheenjohtaja

Kanttori, musiikkipedagogi